Zorg van de wieg tot het graf
In onze praktijk streven we ernaar om van de wieg tot het graf goed voor mensen te zorgen. Die zorg nemen wij heel serieus, zeker ook in de laatste jaren van iemands leven. Daarom nodigen wij ouderen uit om eens met de huisarts te komen praten over hun laatste levensfase. Het is belangrijk dat uw huisarts weet hoe u daarover denkt, wat uw verwachtingen en zorgen zijn.
Wel of niet reanimeren
Tijdens zo’n gesprek kan ook de vraag aan de orde komen of u gereanimeerd wilt worden mocht u een hartstilstand krijgen. Veel mensen realiseren zich niet dat een reanimatie op oudere leeftijd weinig kans van slagen heeft of ernstige schade tot gevolg kan hebben.
In de folder “Nadenken over reanimeren of niet reanimeren” kunt u hier meer over lezen. Deze is in onze praktijk te verkrijgen.
Als het eenmaal zover is wil ik niet hoeven lijden
Tegenwoordig denken veel mensen al vroeg na over hun levenseinde. Voor de één is het een fase die bij het leven hoort, voor anderen kan het een groot obstakel zijn, een periode die ze het liefst zouden overslaan. “Als het eenmaal zover is wil ik niet hoeven lijden”.
Ook in de media is het een veelbesproken onderwerp. Steeds vaker komt in gesprekken met patiënten dan ook de mogelijkheid van euthanasie – wat letterlijk een goede dood betekent – ter sprake. Soms op het moment dat er nog niets aan de hand is, soms als men te horen heeft gekregen ongeneeslijk ziek te zijn.
Onze ervaring is dat veel mensen niet zozeer bang zijn voor de dood, maar voor een lijdensweg. Velen hebben negatieve ervaringen opgedaan bij geliefden, familieleden of bekenden die in hun ogen onnodig of onnodig lang hebben moeten lijden. Veel mensen zijn er ook bang voor anderen tot last te worden, hun waardigheid of zelfstandigheid te verliezen. Dat zijn heel begrijpelijke zorgen en angsten.
Zorg in de laatste fase
Er komt een moment dat een ernstige ziekte niet meer te genezen valt. Dan gaat het er niet meer om het leven zo lang mogelijk te verlengen. Dan gaat het erom een situatie te scheppen waarin iemand zo goed mogelijk afscheid kan nemen van het leven en zijn naasten.
Vaak blijken mensen niet te weten dat de zorg rond het levenseinde – de palliatieve zorg – tegenwoordig heel ver ontwikkeld is. Met goede pijnbestrijding kan het lijden tot een minimum worden teruggebracht of draaglijk worden gemaakt. In onze praktijk kunnen mensen er ook op rekenen dat ze goed worden begeleid. In de laatste fase komt de huisarts dagelijks of – als dat nodig is – meerdere keren per dag op bezoek. Ook buiten werktijden is hij dan in principe beschikbaar. Samen met de familie en bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers wordt gekeken wat de beste zorg voor iemand is. Ook kan de huisarts andere deskundigen voor advies raadplegen.
Zo wordt het ook voor de naasten mogelijk op een goede manier afscheid te nemen en voor hun geliefden te blijven zorgen tot het laatste moment.
Dokter Vroom heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder in palliatieve zorg verdiept en zich op dit vlak extra geschoold. Omdat hij de zorg van de wieg tot het graf – zeker in de laatste fase – waar wil maken. Omdat hij meer gelooft in een goed levenseinde dan in een goede dood.
Rechten en plichten
Een meerderheid van de mensen denkt dat euthanasie een recht is van patiënten en dat in de euthanasiewet dat recht is vastgelegd. Maar de euthanasiewet is bedoeld voor artsen die euthanasie willen uitvoeren. Euthanasie is nog steeds strafbaar, tenzij er aan bepaalde eisen wordt voldaan. In de wet zijn die eisen vastgelegd. Een arts kan dus nooit verplicht worden om euthanasie uit te voeren.
Dokter, hoe denkt u erover?
Is het voor u belangrijk om te weten hoe uw huisarts hierover denkt, omdat u nadenkt over uw levenseinde? Maak dan een afspraak om daar eens over door te praten. Dat voorkomt dat u op het moment dat u ziek bent dit gesprek moet voeren. Terwijl u juist dán uw zorgen uit handen moet kunnen geven.