Griepepidimie
In Nederland heerst een griepepidemie, hebben het RIVM en het instituut Nivel vastgesteld. Van zo’n epidemie is sprake als gedurende twee opeenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen de huisarts bezoeken in verband met griepklachten en het griepvirus bij een deel wordt aangetoond.
Helpt een kuurtje tegen griep?
Veel mensen denken dat griep te genezen is met antibiotica, ook wel een kuurtje genoemd. Dat is echter niet het geval. Antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties. Maar griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door bacteriën. Daarom hebben antibiotica geen enkel effect op de griep.
Het griepvirus kan de weerstand van je lichaam verzwakken. Als gevolg daarvan kunnen er bacteriële infecties ontstaan die bronchitis, oor- of longontsteking veroorzaken. Sommige patiënten willen daarom uit voorzorg antibiotica gebruiken. Maar dat is erg onverstandig. Want als je later wel echt een longontsteking krijgt, kunnen bacteriën ongevoelig (resistent) zijn voor antibiotica. Daardoor is een infectie moeilijker te bestrijden. Bij teveel gebruik van antibiotica heeft het zelfs helemaal geen effect meer. Eenvoudig te behandelen ziektes zoals een blaasontsteking of de genezing van een knieoperatie kunnen dan levensbedreigend worden.
Het is in de meeste gevallen dus gewoon een kwestie van uitzieken. U hoeft dan ook niet naar de huisarts. Als uw griepsymptomen verminderen en ineens weer verergeren, is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit kan namelijk een teken zijn van een bijkomende bacteriële infectie.
Kijk hier voor meer informatie over antibiotica. Of hier voor informatie over griep.