Avondspreekuur
Iedere maandagavond houdt de huisarts spreekuur van 18.30 tot 20.30 uur. Om de week kunt u op deze avond ook terecht bij de praktijkverpleegkundige voor de onderstaande spreekuren.
Diabetesspreekuur
Diabetes mellitus is een aandoening waarbij de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog wordt en er schade ontstaat aan de bloedvaten. Mensen met suikerziekte hebben daardoor meer kans op problemen met bijvoorbeeld hun nieren, ogen, voeten of hart. Om schade te voorkomen of te beperken is het daarom belangrijk dat zij regelmatig op controle komen. Om die reden is er het diabetesspreekuur. Op dit spreekuur vindt controle plaats van o.a. de bloeddruk, het suikergehalte en het gewicht. Om de kans op bovengenoemde problemen zo klein mogelijk te maken, kan het nodig zijn om bijvoorbeeld de bloeddruk of het cholesterol met medicijnen omlaag te brengen. Het suikergehalte kan eveneens met medicijnen omlaag gebracht worden. U krijgt ook voorlichting over alles wat met diabetes te maken heeft. Dit kan gaan over voetverzorging of voeding, maar ook over de medicijnen of lichamelijke problemen. Daarnaast wordt in de gaten gehouden of het tijd is voor de controle door de oogarts of van bijvoorbeeld de voeten. Tijdens het instellen van de bloeddruk of het suikergehalte met medicijnen, kan het zijn dat er vaker controle plaatsvindt.
Kijk voor meer informatie over diabetes op de website van het Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP).
Informatie over zorgprogramma’s voor diabetes in de regio kunt u vinden op de website Mediis, de organisatie van huisartsenzorg in de regio Midden-Holland
Astma- en COPD spreekuur
Het Astma- en COPD-spreekuur wordt gehouden door de praktijkverpleegkundige en is bedoeld voor mensen die last hebben van de aandoeningen astma of COPD. Longproblemen die klachten kunnen veroorzaken als kortademigheid, hoesten en slijm opgeven. Deze klachten hangen samen met een verminderde doorgankelijkheid van de luchtwegen en kunnen veel last veroorzaken in het dagelijks leven.
Wat kun je als patiënt doen om deze last te verminderen? Dat is afhankelijk van de klachten en de eventuele oorzaak en daarom voor iedereen verschillend. De praktijkverpleegkundige gaat dit tijdens haar spreekuur samen met u na. Door eerst een goed beeld te krijgen van uw klachten en beperkingen, uw medicatie, uw kennis over de aandoening en wat u er al tegen ondernomen hebt. Daarnaast zal zij kijken naar uw medicatiegebruik en wijze van inhaleren.
Afhankelijk van de behoefte zal zij meer vertellen over uw aandoening en alles daar om heen. Ook zal er een plan gemaakt worden voor de verdere controles.
Uw huisarts kan u voor instructies, voorlichting of verder onderzoek (bijv. een blaastest) verwijzen naar dit spreekuur. De verpleegkundige bespreekt uw situatie regelmatig met uw huisarts.
Is bij u de diagnose COPD d.m.v. een blaastest definitief vastgelegd, dan wordt u opgenomen in een speciaal ontwikkeld zorgprogramma. Dit houdt in dat er jaarlijks een longfunctietest(spirometrie) wordt verricht en er een aantal vaststaande controlemomenten wordt afgesproken voor een optimale begeleiding bij uw longproblemen.
Meer informatie vindt u in onze folder “COPD-zorg”. Deze ontvangt u op het spreekuur.
Longfunctietest
Een onderdeel van de controles voor COPD is het meten van de longfunctie door middel van een longfunctietest (blaastest). Dit onderzoek vindt niet op onze praktijk plaats. Op de verwijzing staat bij welke huisartsenpraktijk in Waddinxveen u hiervoor terecht kunt. U kunt met de assistente van die praktijk een afspraak maken. De uitslag van het onderzoek komt in uw digitaal patiëntendossier, zodat wij daar inzicht in hebben.
Informatie over zorgprogramma’s voor COPD in de regio kunt u vinden op de website van Mediis, de organisatie van huisartsenzorg in de regio Midden-Holland
Hart- en vaatspreekuur
Het hart- en vaatspreekuur is een speciaal spreekuur dat erop gericht is om hart- of vaatziekten te voorkomen. Wanneer er al sprake van een hart- of vaatziekte is, richt het spreekuur zich op het voorkomen van verergering of herhaling ervan. Een spreekuur dus voor zowel mensen die een hartinfarct of beroerte hebben gehad, als mensen met hoge bloeddruk of een hoog cholesterol.
Door alle risicofactoren voor hart- en vaatziekten voor u persoonlijk in kaart te brengen (het zogeheten risicoprofiel), wordt duidelijk hoe groot uw risico op een hart- of vaatziekte is.
De volgende stap is om samen te bekijken welke risicofactoren die bij u een rol spelen, beïnvloed kunnen worden. Een aantal van die factoren kunt u zelf beïnvloeden door veranderingen aan te brengen in uw levensstijl. Dit is het geval bij belastende risicofactoren als roken, overgewicht of te weinig lichaamsbeweging. Soms is het echter nodig om andere risicofactoren zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol met medicijnen te beïnvloeden. Bij sommige risicofactoren is het wenselijk dat u regelmatig op controle komt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een hoge bloeddruk. Dan wordt niet alleen gekeken naar uw bloeddruk, maar ook naar verschillende waarden in het bloed en urine. Ook voor het instellen op bloeddruk- of cholesterolmedicatie, kunt u door de huisarts naar het hart- en vaatspreekuur verwezen worden. De verpleegkundige bespreekt uw situatie regelmatig met uw huisarts.
Metingen thuis
Een meting in de spreekkamer is altijd maar een momentopname. Om een betrouwbaarder beeld te krijgen van uw bloeddruk of hartritme maken we daarom steeds vaker gebruik van metingen thuis. Daarvoor lenen we thuismeters uit en kunt u de meetgegevens online aan ons doorgeven. Ook kunnen we in onze praktijk meetapparatuur aansluiten waarmee thuis 24 uur lang uw bloeddruk of (een tot drie dagen) uw hartritme wordt geregistreerd.
Spreekuur geestelijke gezondheidszorg
Steeds meer mensen ervaren psychische problemen voor korte of langere tijd. Door stress, somberheid, relatie-, werk- of opvoedingsproblemen kan uw dagelijks leven tijdelijk in de war raken. Maar ook een angststoornis, depressie, burn-out, verslaving of eetstoornis kan de kwaliteit van uw leven en dat van uw omgeving negatief beïnvloeden. Gelukkig zijn de meeste klachten goed te behandelen door onze praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Eventueel kunt u ook doorverwezen worden naar meer gespecialiseerde zorg.
Neem gerust eens contact op met onze praktijk om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.
De praktijkondersteuner GGZ is speciaal opgeleid om mensen met psychische klachten te begeleiden. Hier vindt u meer informatie.
Stoppen met roken spreekuur
Uit onderzoek en ervaring blijkt dat begeleiding bij het stoppen met roken de kans op succes vergroot. Wilt u stoppen met roken? Dan kunnen wij u doorverwijzen naar ons Stoppen-met-roken-spreekuur. Dit spreekuur wordt gehouden door de praktijkverpleegkundige. U kunt de assistente bellen voor een afspraak.